Vragen over gronduitgifte in erfpacht Kleen Esch en Elsmoat

Jeroen Regtuijtdinsdag 15 april 2014 23:28

Vandaag heeft ons raadslid Jeroen Regtuijt schriftelijk vragen gesteld aan het college van b&w (art. 37 RvO) over de toepassing van erfpacht en bijbehorende consequenties. Hieronder leest u zijn vragen. Zodra de antwoorden van het college beschikbaar zijn publiceren wij deze op onze website.

Aan: het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Wierden

Onderwerp: erfpacht en bijbehorende consequenties

Datum: 15 april 2014

Geacht college,

Onlangs vernamen wij uit de pers (zie bijgevoegd artikel uit ‘de Wiezer’, 2 april 2014) dat er plannen zijn om in Hoge Hexel (Kleen Esch) vijf kavels te verkleinen en vervolgens in erfpacht uit te geven. Uit de besluitenlijst van uw college van 31 maart 2014 begrijpen wij dat u eveneens voor bedrijventerrein ‘de Elsmoat’ met erfpacht wenst te werken.

Wij juichen initiatieven die bouw en daarmee gebruik van bouwkavels stimuleren van harte toe. Zeker als dit om initiatieven gaat die leiden tot meer marktconforme tarieven of het breder toegankelijk maken van kavels voor bewoners en bedrijven. ChristenUnie Wierden-Enter heeft dit ook meermalen bepleit. De interesse van potentiële bewoners van de mogelijke Kleen Esch erfpacht percelen en het bedrijf (BMWPoint BV) dat zich onder erfpacht op de Elsmoat wil vestigen zijn daarbij positieve signalen.

Het toepassen van erfpacht constructies door de gemeente is echter niet zonder risico’s. Vanuit onze kaderstellende en toezichthoudende rol roept het gebruik van erfpacht enkele vragen op, die wij hierbij aan u voorleggen.

1. Op basis van welke door de gemeenteraad vastgestelde kaders heeft uw college besloten tot het toepassen van erfpacht in de gemeente Wierden?

2. Welke financiële consequenties heeft het toepassen van deze erfpacht constructies op de totale gemeentelijke financiële situatie, zowel de grondexploitatie als de algemene dienst (vastgoedbeheer)? Hoe vindt verrekening tussen vastgoed/algemene dienst met grondexploitatie plaats?

3. Hoe zijn de erfpachtcanons voor Kleen Esch en Elsmoat vastgesteld? Welke eigen insteek (eerste inleg) door gebruikers wordt daarbij gehanteerd, om daarmee het financiële risico voor de gemeente te beperken?

4. Welke financiële toets van aanvragers vindt plaats, om te voorkomen dat aanvragers de erfpachtcanon (in de toekomst) niet kunnen betalen? Is deze toets bijvoorbeeld vergelijkbaar met een financiële toets die hypotheekverstrekkers uitvoeren?

5. Welke herzieningen van erfpachtcanon kunnen gedurende de looptijd plaatsvinden om marktconformiteit van deze canons te waarborgen en daarmee te goedkoop (of te duur) gebruik van de grond te voorkomen?

6. Welke plannen heeft uw college om erfpacht ook toe te passen voor andere bouwplannen (De Berghorst, Zenderink en Zuidbroek)? Hoe worden belangstellenden hiervan op de hoogte gebracht?

7. Welke rol is hierin voor de gemeenteraad weggelegd? Wat betekent het toepassen van erfpacht bijvoorbeeld voor onderliggende bestemmingsplannen? Bij Kleen Esch spelen daarbij ook de verkleining van kavels en de voorgestelde verhoging van toegestane goothoogte een rol.

Hoogachtend,

Jeroen Regtuijt

namens de fractie

van de ChristenUnie Wierden-Enter

Labels

« Terug

Archief > 2014 > april

Geen berichten gevonden