Al weer bijna drie jaar in de raad
Voor de derde keer heb ik de nota meerjarenbeleid gedaan en nu de begroting. Na de vierde keer komen er nieuwe verkiezingen. Wat is dit onvoorstelbaar snel gegaan. De tijd vliegt.
Langzamerhand ga ik na wat deze tijd heeft op geleverd en dan merk ik al snel dat het zeer kleine doch niet onbelangrijke zaken zijn die mijn aandacht blijven houden en waarbij ik wisselende resultaten zie.
- De WMO is ingevoerd en blijft in ontwikkeling. Het zorgloket is een belangrijke rol gaan spelen in het indiceren van zorg vanuit de gemeente. Hier heb ik mij actief mee bezig gehouden. Ik ben nog steeds kritisch volgend bezig, dat vooral de meest kwetsbare mensen de zorg krijgen die ze nodig hebben en daarbij de mantelzorgers niet overbelast raken. De berichten zijn gunstig en over het algemeen zijn de burgers tevreden, dat is mooi. Op de lange termijn zou dit ook haalbaar moeten blijven, hierin moeten we voortdurend alert zijn op de financiële ontwikkelingen.
Daarnaast houd ik mijn aandacht scherp gericht op de dagopvang en dagbestedingen. Dit is een belangrijke voorziening om mensen zolang mogelijk zelfstandig te laten wonen en een belangrijke ontlasting voor de mantelzorgers.
- Het ontwikkelen van Woonservice gebieden, waarin burgers actief participeren om de zorg en omzien naar elkaar te blijven stimuleren en daar waar nodig voorzieningen ontwikkelen die dit bevorderen, Hieronder kunnen we de ontwikkeling van het samen tafelen noemen, meer ideeën die er leven zijn bepaalde klussen diensten.
- De overname van Accolade door de Welle. We hebben hierover een positief beeld ontvangen. De Welle is een organisatie die binnen de gemeente Hellendoorn veel heeft ontwikkeld. In onze gemeente zijn ze druk bezig om datgene wat er aan goedlopende activiteiten is te blijven stimuleren, maar minder goedlopende zaken proberen beter te regelen. Hoe zich dit verder ontwikkelt heeft mijn aandacht.
- Indicatie huishoudelijke zorg: goed contact onderhouden met de thuiszorg instellingen en patiëntenorganisaties en blijvend alert zijn op de keuze die er wordt gemaakt tussen grote projecten en de hulp die mensen nodig hebben.
- Voorkoming van eenzaamheid door preventieve huisbezoeken vanaf een bepaalde leeftijd, zijn mede in gang gezet door signalen vanuit de richting van onze fractie. Punt van aandacht hierbij is de zorg voor mensen die niet onder deze leeftijdscategorie vallen en die geen zorg vragen of zorg weigeren, maar die zich wel in zeer schrijnende situaties kunnen bevinden, waar de mantelzorgers onvoldoende grip op hebben. Stimuleren dat de Kerken hierin een belangrijke rol kunnen vervullen heeft mijn aandacht.
- De ontwikkeling rondom de sociale werkplaatsen in verband met de nieuwe invoering van de Wet Sociale werkvoorziening. In het kort komt het er op neer dat de gemeente direct verantwoordelijk is voor de begeleiding naar een passende arbeidsplaats van alle mensen die arbeidsongeschikt zijn, dus ook de mensen die in het verleden een indicatie kregen voor de sociale werkvoorzieningen. Het is voor de sociale werkplaatsen een uitdaging om hierin te participeren, maar het kan ook risico's met zich mee brengen voor wat betreft het voortbestaan van deze sociale werkvoorzieningen. Komende tijd zullen we ons hiermee moeten bezig houden.
- Het Algemeen Maatschappelijk Werk. Onlangs is bij de nota meerjarenbeleid door mijn inbreng, raadsbreed de steun gekregen voor de noodkreet van het algemeen maatschappelijk werk. Er is een structureel en kwantitatief tekort aan maatschappelijk werkers, achterstand in de kwaliteit en een toenemende druk van zorg voor cliëntengroepen met complexe problematiek. Het AMW is een hulpverleningsinstantie die breed georiënteerd is waar vele burgers zonder verwijzing direct hulp kunnen verwachten. Juist doordat het zo laagdrempelig inzetbaar is en veelal met zeer complexe problematiek te maken heeft is hier deskundigheid en voldoende formatie nodig.
- Jeugd nota: uitvoer hiervan mogelijk maken. Vorig jaar is deze nota besproken in de raad.
Er zijn veel voorzieningen voor de jeugd. De gemeente heeft de rol om alle voorzieningen goed op elkaar te laten afstemmen. Hiervoor wordt een centrum voor jeugd en gezin ontwikkeld. Een deel zal hierbij regionaal geregeld worden en een deel zal specifiek binnen de eigen gemeente worden ontwikkeld. Uit de nota bleek dat met name onze aandacht gericht zou moeten zijn op de doelgroep tussen de 12 en 16 jarigen. Juist deze doelgroep heeft aandacht nodig. Hierin kunnen de Kerken ook een rol vervullen. Om een eigen plek te hebben waar ze samen kunnen komen, zijn de zogenaamde Keten ontwikkeld. In eerste instantie is dit onschuldig en ouders hebben het idee dat ze nog wat grip houden op hun kinderen, zeker als het gaat om het alcohol gebruik.
Echter in het najaar bij de regionale presentatie van het onderzoek van Tactus - instelling voor hulp bij verslavingsproblemen - bleek juist het tegendeel: de jeugd die in deze keten gewend raakt aan het drinken, en leert indrinken voordat ze naar de discotheek gaan, blijkt juist de meeste alcohol gebruiken.
En zij zijn juist de doelgroep die op langere termijn de grootste gezondheidsproblemen ontwikkelt en een blijvende schade ondervindt met grote kans op verslavingsproblemen. Natuurlijk zijn er uitzonderingen en zijn er keten waarbij er wel een goed toezicht is, maar het is toch een zeer zorgwekkende ontwikkeling die ik graag wil stoppen.
Daar wil ik mij graag voor inzetten door een ketenbeleid te ontwikkelen en eventueel opvang elders te stimuleren, hierbij kunnen de kerken, maar ook de horeca en sportverenigingen een belangrijke rol spelen.
- De nota Happy fris reactie op te veel, te vroeg en te vaak alcohol gebruik, heeft mijn bijzondere aandacht en is op mijn initiatief raadsbreed onder de aandacht gebracht met goed resultaat. Hierin worden er samen met ander regio gemeenten afspraken gemaakt om het alcohol misbruik te stoppen. Het is een brede nota wat zowel het gezondheidsbeleid als ook de orde en veiligheid binnen de gemeenten raakt. Om het alcoholmatigingsbeleid binnen onze gemeente goed in te passen is er een beleidsnota alcoholmatiging ontwikkeld, welke in de maand oktober binnen de raad besproken wordt.
- Nauw verband hiermee heeft het agenda punt "De sluitingstijden van de Horeca te vervroegen".
Toen ik begon als raadslid heb ik mij "één" belangrijk doel voor ogen gesteld: De sluitingstijden van de Horeca vervroegen, ver voordat het ooit maar eerder genoemd was. Het leek toen een te groot doel, maar sindsdien is het steeds vaker genoemd.
Ik zie in dit speerpunt een grote zegen in mijn werk als raadslid, omdat het nu via alle andere kanalen weer op de agenda van de politiek staat. Tot nu toe heeft dit nog niet geleid tot een praktisch resultaat, maar wat ik toen in 2006 nog niet kon bedenken, is dat het landelijk in de Tweede Kamer besproken wordt en mensen zich steeds meer bewust worden van de grote schade die te veel, te vroeg en te vaak alcoholgebruik kan bewerkstelligen.
Binnen onze eigen gemeentegrenzen hebben we niet direct invloed op vervroeging van de sluitingstijden omdat we geen discotheken hebben. De sluitingstijden voor de cafés vallen al onder de vervroegde regels, tot 01.00 uur met een uitloop naar 02.00 uur.
De wethouder aansturen om dit buiten de gemeente grenzen te bespreken. Binnen het regio-overleg is het een aandachtpunt dat op verschillende momenten terug komt. Helaas is er nog geen raadsmeerderheid die de wethouder wil dwingen om dit probleem regionaal aan te pakken. Samenwerken met andere fracties van de ChristenUnie van de omliggende gebieden is hierbij noodzakelijk. Ik zie hierin hoopvolle ontwikkelingen, maar het heeft een lange adem nodig.
Dit waren zo een aantal punten. Goed om zo eens even mijn gedachten hierover te laten gaan. Het zijn natuurlijk niet alle aandachtspunten, maar wel degene die er voor mij het meest uitspringen.
Naast deze mooie punten wil ik alsnog weer eens aandacht vragen voor mijn rol als enige vrouw in de fractie. Dat is overigens voor mij geen probleem, maar ik mis in de schaduwfractie wel deelname van vrouwen. Zoals jullie zien, hebben de punten die ik aanhaal veelal betrekking op de zorg. Aandachtspunten waar vrouwen een goed oog voor hebben. We kunnen hierin een verschil maken, dat heb ik nu wel gemerkt in de paar jaar dat ik in de raad zit.
Ik doe hier weer een dringend beroep op vrouwelijke steun en versterking.
Ik hoop dat er vrouwen zijn die zich hiervoor willen inzetten, het is een gezellige club waarbij over en weer veel besproken wordt en waar ieders mening belangrijk is. Samen zoekend wat moet het standpunt zijn van de fractie van de ChristenUnie als we ons laten leiden door de wijsheid van de Heilige Geest. Vragen die altijd aan de orde komen is: God van de bijbel wat wilt U dat we doen. Dit is geen gemakkelijke vraag, maar wel steeds de bron waar we als fractie op terug vallen. Dan is het heel mooi werk wat ik mag doen, waar de partij mij voor heeft gevraagd, maar waar ik wel hulp van anderen bij nodig heb en de onmisbare zegen van onze Heer en Heiland.
Hartelijke groet, Ria Brinkman
- Labels
- Fractie
Archief > 2008 > november
- 15-11-2008 15-11-2008 15:19 - Al weer bijna drie jaar in de raad
- 15-11-2008 15-11-2008 15:16 - Actuele zaken
- 15-11-2008 15-11-2008 15:02 - Inter-Actief november 2008
- 15-11-2008 15-11-2008 14:56 - Ledenwerfactie 2008
- 15-11-2008 15-11-2008 14:52 - Verslag openbare vergadering 6 oktober 2008
- 15-11-2008 15-11-2008 14:49 - Werkbezoek Ernst Cramer aan het Wierdenseveld
- 15-11-2008 15-11-2008 14:47 - Koninklijke onderscheiding voor Johan Noltes
Reacties op 'Al weer bijna drie jaar in de raad'
Geen berichten gevonden
Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.