Schriftelijke vragen ChristenUnie over decentralisatie dagbesteding en begeleiding

dinsdag 06 november 2012 23:43

In Trouw dd. 3 november wordt in het artikel ‘Gemeenten; nog meer met minder’ aandacht besteed aan de gevolgen van het regeerakkoord voor de op zorg aangewezen ouderen in o.a. Wierden. In het interview is te lezen dat het voortbestaan van zorgboerderijen onzeker is. Het nieuwe kabinet wil een deel van de extramurale zorg, zoals begeleiding en dagbesteding naar de gemeenten decentraliseren. Voor deze zorgtaken moeten de mensen in de toekomst dus aankloppen bij de gemeenten. Om deze zorg te leveren gaan gemeenten nog maar driekwart van het huidige budget hiervoor krijgen. Dit betekent grote onzekerheid bij de zorgvragers, maar ook bij de zorgaanbieders.

Om helder hoe e.e.a. uitpakt voor Wierden en hoe en wanneer de Raad aan zet is heeft de ChristenUnie Wierden-Enter een aantal vragen geformuleerd.

Schriftelijke vragen conform art. 37 betreffend decentralisatie dagbesteding en begeleiding naar gemeenten

Wierden, 6 november 2012

Geachte College van Burgemeester en Wethouders,

In Trouw dd. 3 november wordt in het artikel ‘Gemeenten; nog meer met minder’ aandacht besteed aan de gevolgen van het regeerakkoord voor de op zorg aangewezen ouderen in o.a. Wierden. In het interview is te lezen dat het voortbestaan van zorgboerderijen onzeker is. Het nieuwe kabinet wil een deel van de extramurale zorg, zoals begeleiding en dagbesteding naar de gemeenten decentraliseren. Voor deze zorgtaken moeten de mensen in de toekomst dus aankloppen bij de gemeenten. Om deze zorg te leveren gaan gemeenten nog maar driekwart van het huidige budget hiervoor krijgen. Dit betekent grote onzekerheid bij de zorgvragers. In het negatieve scenario is het de vraag of men de zorg die men nu zo zorgvuldig heeft geregeld straks nog wel zo kan behouden. Kan men dan de zorg nog krijgen van de persoon die men zelf heeft gekozen, op de momenten die passen in de agenda van de zorgvrager en op de locatie waar de zorg gewenst is? In het positieve scenario komt er een keuzemogelijkheid voor de zorgvrager, maar dat is afhankelijk van de beleidsvrijheid per gemeente.

Als fractie van de ChristenUnie hebben wij volgende vragen aan het college: 

  1. Wat wordt er precies gedecentraliseerd en per wanneer?
  2. Welke rol en taken heeft de gemeente in de nieuwe situatie?
  3. Welke beleidsvrijheid krijgt de gemeente?
  4. Hoeveel personen in Wierden behoren tot deze doelgroep, wat zijn hun behoeften en wat is er nodig?
  5. Wat is het huidige (doelgroep specifieke) aanbod in Wierden? En hoe wordt in een tekort aan (doelgroep specifiek) aanbod voorzien?

Uw beantwoording zien wij graag binnen de gestelde termijn tegemoet.

Met vriendelijke groet,
Riet Eshuis

Fractievoorzitter ChristenUnie Wierden-Enter

Labels

« Terug

Reacties op 'Schriftelijke vragen ChristenUnie over decentralisatie dagbesteding en begeleiding'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.