Begroting 2015: Beschouwingen en verbetervoorstellen ChristenUnie

begrotingwoensdag 12 november 2014 20:25

Op 11 november was de begroting 2015 en bijbehorende nota van aanbieding aan de orde in de gemeenteraad.
Om de begroting 2015 sluitend te krijgen, is er een bezuiniging van bijna 390.000 euro doorgevoerd. En dat is merkbaar in de gemeenschap. Hieronder treft u een samenvatting aan van de bewchouwing van onze fractie en een korte toelichting op vragen en verbetervoorstellen (zie blauwe tekst onderaan) van de ChristenUnie.
ChristenUnie kon niet instemmen met de begroting 2015 en de nota van aanbieding, omdat er geen deugdelijke financiering ligt onder de reconstructie van de Dorpsstraat zuid.

Samenvatting op beschouwing begroting 2015 (inclusief nota aanbieding):

We staan aan de vooravond van belangrijke sociale veranderingen. Decentralisatie is daarbij een sleutelbegrip. Verantwoordelijkheden voor onderlinge zorg verschuiven vanaf 2015 naar gemeenten én de samenleving zelf.

De ChristenUnie ziet dit vooral als een kans, mits goed ingevuld. In de Christelijk-sociale traditie speelt het belang van samenleven een grote rol. Het is onze overtuiging dat God ons als mensen aan elkaar gegeven heeft (“Draagt elkanders lasten”). Relaties tussen mensen geven een samenleving kracht.

WMO

Binnen de maatschappelijke ondersteuning is al enige jaren verandering gaande en het einde is voorlopig nog niet in zicht. Dit mede door tekorten op de rijksbegroting en de stijging van de zorgkosten. Ook hier krijgen gemeenten en samenleving meer verantwoordelijkheden, dichter bij de eigen omgeving.

De samenleving is daarbij een belangrijke speler. De rol van de gemeente verschuift meer naar het faciliteren van goede initiatieven vanuit de samenleving. Als het sociale netwerk niet in staat is juiste hulp te bieden, dan zorgt de gemeente voor een vangnetfunctie. Dit laatste is vooral van belang voor mensen in kwetsbare situaties. Woonservice is daarvan een mooi voorbeeld.

Jeugdzorg

Vanaf 1 januari is de gemeente verantwoordelijk voor de jeugdzorg en voor kinderen/jongeren met een GGZ problematiek of licht verstandelijke handicap. Door deze zorg dichter bij de klant te organiseren, is een meer vroegtijdige, integrale en succesvolle aanpak mogelijk.

Voor deze kinderen is het beste ze te helpen in een zo normaal mogelijke omgeving en zo licht en kortdurend mogelijk. Dit betreft wel een kwetsbare doelgroep, die niet tussen wal en schip mag vallen tijdens de ‘overstap’. Risico’s ontstaan vooral door het tempo en de met de decentralisaties gepaard gaande bezuinigingen. 

Arbeidsparticipatie

Op het terrein van arbeidsparticipatie verandert per 2015 ook het nodige. De mensen die het betreft, willen grotendeels graag werken naar vermogen en waardering ontvangen voor hun inzet. Op dit moment speelt de overheid een grote rol in hun leven. Wij streven ernaar dat zij minder afhankelijk worden van de overheid en meer kunnen bouwen op de kracht van de samenleving.

Inzetten op het sociale netwerk bij re-integratie is daarvan één. Zinvolle arbeid is daarbij ook belangrijk. Soms zijn investeringen nodig om mensen met hun talenten een plek te geven in de samenleving, bijvoorbeeld in de vorm van beschut werken bij Soweco of een dagbesteding bij De Piet.

Decentralisaties samengevat

Nederland bevindt zich midden in een belangrijk veranderingsproces. Het is goed geleidelijk en zorgvuldig te zoeken naar een nieuw evenwicht tussen gemeente en samenleving. De ChristenUnie vindt het van belang dat beleid begint bij erkenning en waardering van het talent van ieder mens en de onderlinge betrokkenheid van mensen. Als gemeente dienen we de samenleving te ondersteunen met samenhangend maatwerk en een veerkrachtig netwerk.

ChristenUnie heeft 6 aandachtspunten voor de begroting:

De begroting 2015 wordt gekenmerkt door grote uitdaging en nieuwe verantwoordelijkheden vooral in het sociale domein.

De nota van aanbieding maakt melding van een negatief meer-jaren-perspectief. Om de begroting 2015 sluitend te krijgen, is er een bezuiniging van bijna 390.000 euro doorgevoerd. En dat is merkbaar in de gemeenschap. Activiteiten zijn gestopt of aanmerkelijk teruggedraaid. Voor burgers betekent dit dat het voorzieningenniveau daalt en mensen meer zelf moeten oppakken. En dat hebben we gemerkt. Een veel besproken onderwerp is het niet meer plaatsen van de bladkorven. Dit heeft veel stof/blad doen opwaaien.

1. Deze bladkorven zijn ooit geplaatst om het bladafval van gemeentelijke bomen te verwerken. Het college heeft aangegeven dat men eerst de winter door wil, alvorens deze bezuiniging te evalueren.

Als ChristenUnie voorzien we meerkosten vanwege het extra vegen van wegen, paden en verstoppingen in straat- en trottoirkolken, door al het blad wat nu blijft liggen. Daarnaast stellen wij ons de vraag of deze bezuiniging wel rechtvaardig is. Immers het betreft bladafval van gemeentelijke bomen, dat door inwoners (tegen kosten) afgevoerd dient te worden. Daarbij is niet iedereen in staat dit te doen. Het laatste belangrijke aspect betreft de verkeersveiligheid. Door de ophoping van blad op wegen en paden ontstaan er gladde en gevaarlijke situaties. Zeker als het heeft geregend of wanneer de vorst invalt.

De motie van CU en NEW werd weggestemd.

2.Dorpsstraat zuid en het modeplein versus bijdrage N35

De kosten van de reconstructie Dorpsstraat Zuid en het Modeplein worden geraamd op 312.000 euro. Hiervoor wordt de bijdrage aan de N35 doorgeschoven naar 2018 en 2019. Wierden draagt 1 miljoen euro bij aan de uitbreiding van de N35. Hoewel hierover nog geen concrete afspraken zijn gemaakt, staat deze toezegging wel!

Een deel hiervan wordt nu ingezet voor reconstructie van de Dorpsstraat Zuid. Het opnieuw te reserveren bedrag wordt naar onze mening te gemakkelijk over de rand van de NMB gekieperd. Daarmee lijkt het een makkelijke dekking. Financieel deugdelijk is het niet! Want we verliezen de grip op de uitgaven en schuiven de pijn voor ons uit.

Bovendien was de strekking van de motie de uitdrukkelijke wens van de raad om de reconstructie van de Dorpsstraat in een keer uit te voeren. Nu dit niet uitvoerbaar is, vervalt daarmee ook de dekking.

Dit betekent niet dat wij de reconstructie van Dorpsstraat niet meer omarmen. De ChristenUnie staat nog steeds achter de (in één keer) uit te voeren reconstructie van de Dorpsstraat, mits vanuit financieel gezond perspectief. Maar wij gaan voor goed rentmeesterschap.

Een motie van NEW en CU werd weggestemd.

3.Besparing op samenwerking WT4

Voor 2015 en volgende jaren is 24.000,-  geraamd voor de samenwerking in West Twente (WT4). Op 27 oktober werden de raden uit WT4 geïnformeerd over die samenwerking. Daarbij werd duidelijk dat de raadsfracties unaniem kritisch zijn over deze samenwerking. Zowel de beperkte betrokkenheid van de raden als de niet inzichtelijke opbrengsten werden bekritiseerd.

Dit geluid biedt volgens ons ook kansen. De samenwerking wint advies in bij een zogenaamde externe Critical Friend. Na de 27e ben ik van mening dat die Critical Friend ook prima door WT4 raadsleden is in te vullen. Er is voldoende deskundigheid en het versterkt de betrokkenheid van de raden. Aanvullend daarop zijn inwoners uit WT4 gebied wellicht bereid deel te nemen. De ChristenUnie heeft al een pro deo aanbod van een externe professional woonachtig in WT4 gebied ontvangen.

Met een gecombineerde motie met NEW, PPW en CU werd dit voorstel aangenomen.

4.Duurzaam energie en werkgelegenheid

Een kenmerkend aandachtspunt van de ChristenUnie is duurzaamheid. Daarover twee vragen: De gemeente Wierden heeft zich als doel gesteld om in 2020 20% van het energieverbruik binnen de gemeente duurzaam wordt opgewekt. De gemeente heeft ook een voorbeeldfunctie als het gaat om energiebesparing en het opwekken van hernieuwbare energie. Hoe gaat u deze ambitie waarmaken? In het verlengde hiervan zijn wij ook benieuwd op welke wijze Wierden aanspraak maakt op het ondersteuningsbudget van bijna € 350.000 dat de VNG beschikbaar stelde aan de 14 Twentse gemeenten om te werken aan besparing van het energiegebruik, vergroting van het aandeel duurzame energie en de werkgelegenheid.

5.Bruisende dorpscentra

Voor een levendige samenleving zijn sportieve en culturele evenementen van groot belang. De gemeente wil voorwaardenscheppend zijn voor kunst en cultuur. Het hele jaar door vinden evenementen plaats in de centra en buurtschappen. De kernen bruisen door deze inzet van werkgroepen. De voorbereiding en uitwerking vergen veel tijd en inzet. Een veelgehoorde wens is of er ondersteuning kan komen bij de afronding, namelijk de opruimwerkzaamheden. Gedacht kan worden aan sjouw en veegploegen. Wellicht dat dit weggezet kan worden in additionele arbeid voor uitkeringsgerechtigden, die hierdoor hun netwerk kunnen verbreden en daarmee de kans op arbeid vergroten. Dit sluit ook aan bij ons verkiezingsprogramma (voor wat, hoort wat) en het coalitieprogramma (participeren en vrijwilligerswerk waar mogelijk).

De wethouder zegde toe met een afgewogen reactie te komen. Motie CU is ingetrokken.

6.Actieve grondpolitiek

Tot slot staan we nog even stil bij de actieve grondpolitiek van Wierden. Het afzetrisico binnen de grondexploitaties blijft onverminderd groot. De vraag naar woningbouwkavels en bedrijventerreinen is nog steeds zeer beperkt, het college verwacht dat komend jaar op een aantal plekken helemaal niets verkocht wordt.

Maar er gloort hoop! Bij andere gemeenten trekt de verkoop van kavels licht aan. Grote projectontwikkelaars en bouwbedrijven bevestigen dit beeld.

Bij de NMB hebben wij een motie ingebracht voor meer actieve marketing van grondvoorraden. Deze motie kreeg opmerkelijk genoeg geen meerderheid. We brengen hiervoor nu niet weer een motie uit. Wel roepen we het college op om meer te denken als een ontwikkelaar: meer actieve marketing, benchmark onder omliggende gemeenten en actieve communicatie naar de raad over initiatieven.

 We hebben namelijk lange tijd een actieve grondpolitiek gevoerd als risicodragend ontwikkelaar. Gezien de eerder door het college uitgesproken wensen over vestiging van bedrijven en woningbouw, verwachten we dat u dit als college zelf ook nodig acht.

Een motie van VVD, NEW en CU werd weggestemd.

 

ChristenUnie kon niet instemmen met de begroting 2015 en de nota van aanbieding, omdat er geen deugdelijke financiering ligt onder de reconstructie van de Dorpsstraat zuid.



 

 

Labels

« Terug

Reacties op 'Begroting 2015: Beschouwingen en verbetervoorstellen ChristenUnie'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.