Betoog begrotingsvergadering

Keesdinsdag 24 november 2020 12:07

In dit bericht kunt u het betoog voor de begrotingsvergadering lezen. Deze was opgesteld door fractievoorzitter Kees van Dijk.

Begrotingsvergadering 23 november 2020

Voorzitter, voor het eerst digitaal. Best spannend maar een weloverwogen beslissing om het zo te organiseren. Als ChristenUnie hebben we daar bewust voor gekozen. Niet uit angst, maar wij verwachten van inwoners dat zij zoveel mogelijk thuisblijven. Dat geldt dan zeker voor ons. De techniek is beschikbaar en het democratische proces is geborgd. We zijn hoorbaar en zichtbaar. Het stemproces is inzichtelijk. Fijn dat de provincie ons uitstel heeft verleend voor het later inleveren van onze begroting. Dank daarvoor. Laten we over die begroting gaan spreken.

Om maar te starten, zijn wij op weg naar een faillissement?
We zijn hard op weg naar de financiële afgrond. Eerdere jaren zag het meerjarenperspectief er nog goed uit. Dat is volstrekt gekanteld. Nog 2 jaar een plusje, maar dan een dikke min. Grote financiële onzekerheid dus. De hamvraag is wat dit alles betekent voor onze inwoners.

1.Waarom vindt het college het acceptabel dat er een niet sluitende meerjarenbegroting is terwijl in voorgaande jaren dat altijd als eis werd genoemd?
Bij de informatieronde ontstond de gedachte over een 100+ gemeente. Ik gooi de knuppel in het hoenderhok, vanwege de opmerkingen over de opschalingskorting waardoor Wierden uiteindelijk gekort gaat worden met zo’n € 1.000.000,-.

2.College, moet Wierden niet de samenwerking zoeken met andere gemeenten om tot een 100+ gemeente te willen groeien? Het heeft zeker niet onze voorkeur. Wij geloven niet in de schaalvoordelen. Maar wanneer de inwoners van Wierden onevenredig zwaar benadeeld gaan worden, is het noodzakelijk om over dit weinig lokkende alternatief na te denken. Wordt Wierden niet te klein om zelfstandig verder te gaan? 3.Of heeft u een ander plan?

“Dien de samenleving en bescherm het leven”. Sleutelwoorden voor de ChristenUnie. Daarom spreken we vooral over Corona, Zorg, Veiligheid en Duurzaamheid.

Corona. Wierden is een zorgkindje. Het aantal besmettingen blijft hoog. We blijven achter de feiten aan hollen. Het opvolgen van de richtlijnen is een absolute must. Iedereen heeft inmiddels wel familieleden die getroffen zijn. Uit eigen ervaring weet ik dat het veel impact heeft. Je mag dankbaar zijn als het virus jouw huis voorbij gaat.
Ik denk aan iedereen die werkzaam is in de vitale beroepen, zorg, politie, boa’s enz. De werkdruk is torenhoog, de lontjes worden steeds korter. Blijf dan maar eens gemotiveerd en betrokken je werk doen. En ze doen het! Heel hartelijk dank voor al jullie werk!
Laten we de ondernemers niet vergeten. Sommige ondernemers zien hun levenswerk in korte tijd verdampen. Steun ondernemers door lokaal te kopen en te bestellen!

Zorg
Het sociaal domein blijft een hoofdpijndossier. Het interventieplan levert resultaat op maar er zijn randvoorwaarden die niet ingevuld kunnen worden dus het uiteindelijke resultaat van dit plan is ongewis. Het blijft belangrijk om aandacht te hebben voor de vrijwilligers in het voorveld. Vaak lastig om te werven en te behouden maar zij spelen een onmisbare rol.
4.Wat kan de gemeente doen om het bestand van vrijwilligers te behouden, te erkennen en uit te breiden?
Volgens ons verhoogt dit de maatschappelijke binding en het naar elkaar omzien. En misschien vermindert het kosten, mits slim ingezet. Mantelzorgers zijn zulke vrijwilligers. Zij verdienen onze waardering. Er is aandacht voor hen. Fijn! maar wij willen een structurele waardering en daarom hebben we een motie uitgewerkt. Kort samengevat, denk na over de mogelijkheid van lokale tegoedbonnen. Het mes snijdt daarmee aan twee kanten. Ondernemers worden geholpen en mantelzorgers worden gewaardeerd. MOTIE (samen met CDA en VVD)

Veiligheid
Geweld tegen personen kent vele vormen. We weten dat achter de voordeur van alles mis kan zijn. Daarom steunen wij het initiatief van “Orange the world”. We zijn blij met de toezegging van de wethouder dat Wierden aandacht geeft aan dit initiatief.
5. Wethouder, kunt u inmiddels meer vertellen over de wijze waarop Wierden dit initiatief invulling geeft?
Dan brandveiligheid. Bij het bespreken van het jaarverslag Vergunningen, Toezicht & Handhaving 2019 stelden wij vragen over de brandveiligheid van zorginstellingen. De brandweer concludeerde
“Het naleefgedrag onder zorginstellingen is binnen de gemeente Wierden laag…”. Wij vinden dit een groot risico. Een risico inschatting is achterwege gebleven. We missen de sense of urgency. Dit kan wat ons betreft niet en daarom roepen wij het college d.m.v. een motie op om werk te maken van brandveiligheid in en om zorginstellingen. MOTIE brandveiligheid (samen met PPW)

Een andere vorm van veiligheid en goede zorg is het niet roken. Roken is schadelijk. Ik ken geen complotdenkers die dit risico ontkennen.
6.Waarom maken we dan geen strikt beleid op het tegengaan van (mee)roken bij sportkantines en langs de sportvelden? Wij willen een algemeen rookverbod bij sportaccommodaties. Betuttelend? Nee, wij hechten sterk aan een veilig en gezond opvoedklimaat voor kinderen. Daarom dienen wij een motie in. Ondanks het feit dat we weten dat er al met verenigingen wordt gesproken. Wij willen een tandje bijzetten. MOTIE ‘rookvrij’ (samen met VVD en PPW)

Financiële veiligheid
Is ver weg. Er moet meer lokaal geld komen. De OZB tarieven worden verhoogd. Lastenverzwaringen dus voor de inwoners. De eerste stappen hebben we al gezet. Nu staat de aanpassing van het OZB tarief voor niet woningen nog op de rol. Dat kan voor sommige ondernemers en organisaties een molensteen om de nek worden. Wij zijn voorstander van de generieke aanpassing maar we bepleiten wel maatwerk. Daarom een MOTIE (samen met PPW).

Duurzaamheid.
Duurzaamheid is voor de ChristenUnie meer dan alleen “hernieuwbare energie”, denk aan duurzame waterwinning en verantwoord gebruik van grondstoffen. En natuurlijk ook een duurzame relatie tussen boeren, water en natuur. Maar nu richten we ons op de hernieuwbare energie. We weten dat we onze doelstelling met de huidige maatregelen niet halen. We geven een RES bod af o.b.v. het oude afwegingskader “zonnevelden”. 50 hectare zonneparken die voor 2024 al meegerekend waren worden nu ingezet voor het RES-bod van 2030, een vertraging van zes jaar! Dit is niet acceptabel.
Alleen zon gaat ons niet voldoende helpen! Wij zijn blij dat we inmiddels interlokaal overleg voeren middels de RES bijeenkomsten. Belangrijk onderwerpen daarin zijn samenwerking en participatie. Die samenwerking willen we sterk bevorderen. Rijssen-Holten heeft opdracht gegeven om locaties te zoeken voor windmolens. College, met behulp van een motie roepen wij u op in overleg te gaan met Rijssen-Holten om zo mogelijk te participeren in dit onderzoek. Mogelijkerwijs weet u gezamenlijk locaties te vinden die acceptabel zijn voor het plaatsen van molens. Ga ook in gesprek met Almelo en bespreek wat u samen kunt doen bij de ontwikkeling van zonneparken.
Wat niet onbesproken mag blijven, is uw verrassende mail van 5 november. Daarin schrijft u klip en klaar “De gemeente Wierden hanteert geen zoekgebieden”. Nieuw voor ons en wij vinden dat een gemiste kans. Denk en praat mee en breng het in bij de inwonersparticipatieovereenkomsten.
Denk daarbij aan kansen in plaats van bedreigingen. Hoe mooi zou het zijn als Wierden een koploper zou worden in duurzame energie en een energie-exporterend dorp zou worden. MOTIE met PPW

Eerlijke economie en gebiedsontwikkeling
College, het is goed toeven in de gemeente Wierden. We hebben pareltjes waar we trots op mogen zijn. Een van die pareltjes is het Wierdense veld maar in één adem volgt daarop het Twentse Reggedal. En laat dat nou terugkomen in de studie naar een mogelijke uitbreiding van het Nationaal Park Sallandse Heuvelrug. Hierdoor ontstaan kansen voor ondernemers. Let op het borgen van de belangen van de agrarisch ondernemers. Het is balanceren maar wees slim en zoek naar gezamenlijke kansen. Het deed ons deugd om te lezen dat één van de potentiële pilots een informatiepunt Wierdense Veld betreft. Hierbij gaat het om het tonen van de natuurlijke elementen Aarde, Water, Zon en Wind. Aandacht voor educatie, bodemkunde enz. Dit doet denken aan de CU onze motie “zon-en-wind boerderij” in juni 2020. Onze opdracht was een haalbaarheidsonderzoek naar een zon & wind boerderij in of nabij het Wierdense Veld als opwekker van hernieuwbare energie in combinatie met een educatieve en mogelijk recreatieve nevenactiviteit. Mooi college dat u zo op een wat verborgen wijze toch onze motie omarmt.

Bedrijfsvoering & Participatie
Onder het kopje ‘dienstverlening’ lezen wij dat de relatie tussen inwoners, bedrijven, instellingen en de gemeente verandert. Bewoners willen meer gehoord worden en meebepalen. Eens maar geef dit concreet handen en voeten. Stel aan bewonersinitiatieven middelen en geld beschikbaar om hun eigen woonomgeving te onderhouden. Wij roepen u met een motie op om dat mogelijk te maken.
MOTIE (samen met PPW en VVD)
Verder zijn wij mede indiener van een motie (PPW) om de kosten voor externe inhuur te beteugelen. De motie spreekt voor zich.

Voorzitter, in 2017 is het besluit genomen dat De Passie recht heeft op permanente huisvesting. Na veel overleg wordt vanavond een belangrijke stap gezet namelijk de finale besluitvorming over de investering. Het is voor Wierden een uitzonderlijke maar terechte investering. De Passie, leerlingen en ouders hebben recht op een goede, uitdagende huisvesting en leeromgeving. Wierden vaart er wel bij. Wij feliciteren De Passie van harte. Succes bij het verdere bouwproces. Dank college, voor uw inspanningen!

Voorzitter, ik rond af.
Het zijn spannende en onzekere tijden. Voor u, ambtenaren en inwoners. Wij danken de ambtenaren hartelijk voor hun inzet. Met elkaar maken we plannen. Het kan zomaar heel anders gaan. Dat hebben we in 2020 wel geleerd. Dat doet mij denken aan een Bijbelwoord “Mensen maken plannen voor hun leven, maar de Heer bepaalt wat er gebeurt” (Spreuken 16: 9) . Wij doen ons werk in afhankelijkheid. Wij bidden u wijsheid toe en wensen u van harte Gods zegen.

Labels

« Terug