Column 'Orange the World'

pexels-photo-1210273.jpegdinsdag 03 november 2020 19:19

Stel je eens voor. Jouw buurvrouw komt naar buiten. Je kijkt goed en ziet dat ze bont en blauw is. Meelevend vraag je haar wat er gebeurd is. Tsja, zegt ze, ik stapte mis op de trap en viel naar beneden. Daarna loopt ze snel weg. Je bent geschrokken. Je weet dat er regelmatig ruzie is bij de buren en je hebt je twijfels bij het verhaal. Maar is het dat of doe je er wat mee? Best lastig...

Weet je, het is een illusie om te denken dat er in Wierden geen geweld tegen vrouwen zou zijn. Natuurlijk, ieder redelijk denkend mens vindt en zegt dat geweld tegen vrouwen uit den boze is. Maar het is er wel. Er is in Twente niet voor niets een Veilig Thuis Twente (www.veiligthuistwente.nl). Op de website valt te lezen: “In Nederland hebben jaarlijks tussen de 200.000 en 230.000 personen te maken met ernstig of herhaald huiselijk geweld”. Dit geweld blijft niet beperkt tot geweld tegen vrouwen.
Nu is er een initiatief onder de naam Orange the World om daar aandacht voor te vragen. Iedere gemeente is daarover aangeschreven. Belangrijk om mee te doen en daarom heeft de ChristenUnie daarover vragen gesteld aan het college. Van 25 november, de Internationale Dag tegen Geweld tegen Vrouwen tot 10 december vinden de '16 dagen van actie tegen geweld tegen vrouwen' plaats.
Vorig jaar werd al in veel gemeenten aandacht besteed aan dit onderwerp, maar nog niet in Wierden. De wethouder antwoordde gelukkig dat nu wel wordt nagedacht over acties. Dus komt er ook in Wierden aandacht voor het thema geweld tegen vrouwen. Een thema, dat door de coronacrisis actueler is dan ooit. Wereldwijd is er een toename van huiselijk geweld. Wanneer je leest dat onder normale omstandigheden er al 243 miljoen vrouwen zijn die fysiek, seksueel of psychisch geweld hebben meegemaakt hebben in de afgelopen 12 maanden dan huiver je. Dit aantal groeit omdat door Corona gezinnen in quarantaine dicht op elkaar moeten zitten. U vindt meer informatie op www.orangetheworld.nl.

De ChristenUnie vindt het belangrijk om een statement te maken. Geweld tegen vrouwen is niet acceptabel. Überhaupt is geweld uit den boze. Je kunt het best een keer met elkaar oneens zijn maar houd respect voor elkaar en blijf van elkaar af. Zoek elkaar op, voer een goed gesprek en ‘wees lief’ voor elkaar. Een Bijbelse opdracht: “Ik geef jullie een nieuw gebod: heb elkaar lief. Zoals ik jullie heb liefgehad, zo moeten jullie elkaar liefhebben”.
Terug naar de ontmoeting met je buurvrouw. Let wat op elkaar. Heb je een vermoeden van mishandeling? “Het houdt niet op, totdat je iets doet”. www.ikvermoedhuiselijkgeweld.nl.

Kees van Dijk

Fractievoorzitter

Labels

« Terug